Vonattal Rómába? Természetesen!

2021. szeptember 08. 11:14 - arminvfabian

foto_vonat.jpg

Bár a jelen cikk videós összefoglalója (az Italana induló Youtube csatornájának első epizódja) vizuálisan összefoglalja az utazás főbb részleteit, az alábbiakban néhány sorban olvashattok is a vonatozás főbb tapasztalatairól.

Lehetséges-e egyáltalán vonattal utazni?

Budapest és Róma között körülbelül 1200 kilométeres a távolság, a lehetőségek pedig adottak a vonatos utazáshoz – igaz átszállásra szükség lesz. Ahogy a videóban is szerepel, Bécs érintése tűnik a legkézenfekvőbbnek. Jelen esetben:

09:40-kor indultunk a Keletiből Bécs főpályaudvar felé az egyik Railjet vonattal. A vonat 2 óra 40 percet tesz, így 12:20 körüli időpontra meg is érkeztünk. A 09:40-es indulás alkalmas lehet arra, hogy ne is legyen szükséges fájdalmasan korai időpontban felkelni, de maradjon idő Bécsben a továbbutazás előtt.

Bécsből Rómába a Nightjet 19:23-kor indult, Rómába való érkezése pedig hivatalosan – és jelen esetben a gyakorlatban is – másnap reggel 09:10 volt.

De megéri a fáradozást?

A válasz alapvetően nem egyszerű. Mint olvasható, az utazás Budapestről körülbelül 24 órát is igénybe vehet, igaz indulhatunk Magyarországról később is – például 13:40-kor (vagy ha nagyon bátrak vagyunk, 15:40-kor) –, amennyiben nem vagyunk kíváncsiak Bécsre. Még ekkor is jelentősen magasabb azonban az utazási órák száma a repülőhöz viszonyítva.

Viszont: a vasútállomásra egyszerűbb a kijutás (ahogy a városba való bejutás is), alapvetően sokkal kisebb a törlés valószínűsége, az általunk kívánt csomagszámmal utazhatunk, éjszaka (megfelelő jegykategória megvásárlása esetén) tudunk aludni (nyaralás esetén megspórolva egy éjszakát a kinti szálláshelyen), miközben környezettudatosabbak is vagyunk.

Érdekel Bécs… de vannak csomagjaim!

Erre a problémára megoldást jelentenek a pályaudvaron található automata csomagmegörzők. A kis csomagmegörző (45x35x85cm) 2 euróba, a közepes (60x35x85) 2.50, a nagy (90x35x85 cm) 3.50, a jumbo (90x50x85 cm) pedig 4.50 euróba kerül 24 órára. Egy kis iránymutatás: a nagy csomagmegörzőbe simán befért két bőrönd, ahogy rájuk 1-2 kisebb csomag is. Arra azonban figyeljünk, hogy legyen nálunk euró érmében, bankkártyával vagy papírpénzzel ugyanis nem lehet fizetni. A megörzők amúgy egyszerűen működnek: egy nyitott megörzőbe bepakoljuk a csomagokat, azt bezárjuk, majd az ott található egyik gépből kinyomtatjuk a jegyet. A csomagok kivételekor ezt a jegyet kell visszahelyezni az automatába, az ajtó pedig ki is nyílik. Ami még említésre méltó lehet: ha egyszer kinyitottuk, többet nem zárhatjuk be ugyanazon körben, ilyen esetben újra fizetni szükséges..

Jó is lenne… de túl korai az érkezés időpontja!

Főként turisták számára lehet kérdéses a 9 órakor való megérkezés. Amennyiben nincs lehetőség korai check-in-re (vagy a csomagok elhelyezésére a szálláson), a Terminiben is találunk csomagmegörzőt. Az állomáson kívül vannak az elsőre nem feltétlenül bíztató, ám olcsóbb megörzők, míg az állomáson belül elérhető egy nagy – és igen modern – csomagmegörző. Utóbbi esetében a csomagok elhelyezéséhez még az útlevél szkennelésére is szükség van, a munkatársak segítőkészek és professzionálisak, ám alapvetően drága: az első 5 óra 6 euróba fáj, utána pedig óránként kerülnek felszámításra a további díjak.

Járvány van… miért aludnék idegenekkel a vonaton?

Alapvetően ezt oldja meg az ÖBB által kialakított private couchette vagy sleeper car rendszere. A mostani helyzet miatt ugyanis 200 euróért lefoglalható maximum 3 (4,5 vagy 6 utazó esetén kicsit drágábban) személy számára a privát 6 ágyas fekvőhelyes kocsi – ilyenkor egyszerűen egy 6 ágyas fülkét kapunk, viszont más már nem csatlakozik. Természetesen továbbra is foglalhatóak az amúgy is 1 vagy 2 személyre kialakított hálókocsik, ahogy 99 euróért egy privát ülőhelyes fülkéhez is hozzáférhetünk – itt viszont (ülve) nyilván idegenek nélkül is nehézkesebb az alvás. Adott tehát a privát közeg, ahol meglehetősen biztonságban utazhatunk.

Nem szeretek én annyit olvasni… menjek-e vagy sem?

Bár az tény, hogy az éjszakai vonatok jelenleg nem a legmodernebbek Európában, a Bécs és Róma közötti vonatos utazás alapvetően kellemes. A privát fülkében senki nem zavar, szükség esetén tudjuk tölteni eszközeinket, a vonat ringatása közepette alhatunk, az utazás végéhez közeledve pedig egy kis reggeliben is részesülünk. A válasz itt is attól függ, hogy valaki szeret-e vonatozni, de ha egy kis hajlandóság is mutatkozik, érdemes kipróbálni!

Végül pedig az árak... röviden

Két személy esetén az odaút:

  • Budapest és Bécs között megvásárolt kedvezményes árú jegy - 26 euró (9000 forint)
  • Bécs és Róma között megvásárolt kedvezményes árú 6 ágyas privát fekvőhelyes fülke - 200 euró (70.000 forint)
  • Egy nagy csomagmegörző Bécsben - 3.5 euró (1200 forint)
  • Budapesten a Keletibe való kijutás (700 forint), a Terminiben a 100 perces metrójegy használata a szálláshelyre való eljutáshoz (3 euró - 1000 forint) - 1700 forint

ÖSSZESEN: 82.000 forint két személy számára (41.000 forint személyenként)

11 komment
süti beállítások módosítása