Ilyen a tengerpart Rómától 50 percre

2021. szeptember 16. 16:22 - arminvfabian

santa_severa_1.jpg

Amikor valaki olaszországi nyaralásban gondolkodik, elsősorban vagy a méltán híres nagyvárosok – Róma, Milánó, Nápoly, Firenze és társai – felé közelít, vagy az idilli tengerparti helyszínek iránt vágyakozik. Talán kevesebb olyan külföldi látogató van azonban, aki Lazio régióba utazna tengerparti üdülőhelyei miatt. De ha valaki amúgy is Rómában jár, miért ne ugorhatna le a tengerpartra? Santa Severa miatt nagyon is megéri ugyanis!

Ha valakinek nem túl sok ideje van Rómában, egy kiváló kompromisszumot akar találni idő és költségek tekintetében. Persze ez egyéni elképzeléstől és időtől is függ, de ha egy turista néhány napra utazik ki, ez idő alatt akarja látni Róma legnagyobb látványosságait, akkor valószínűleg (legjobb esetben is) egy napja jut a tengerpartra.

És hova érdemes menni azon a bizonyos napon? Lido di Ostia kézenfekvő megoldásnak tűnik, hisz a tengerparti település konkrétan Rómában található, így oda a fővárosi tömegközlekedéssel (HÉV-szerű vonattal) is könnyen eljuthatunk. További előny, hogy a tömegközlekedésre vásárolt jegy is tökéletesen megfelel az utazáshoz, 1.50 euróért így kijutunk, további 1.50 euróért pedig vissza is térhetünk Róma belvárosába (ha pedig valamilyen bérletünk van, akkor ezt a költséget is megspórolhatjuk).

Viszont: amennyiben nem a legolcsóbb megoldást akarjuk, érdemes körülnéznünk, ugyanis számos más tengerparti üdülőhely elérhető hasonló idő, illetve (véleményem szerint legalábbis) még kényelmesebb körülmények között. Ilyen többek között például Anzio, Nettuno, illetve jelen cikkünk témája, Santa Severa is.

santa_severa_3.jpg

Santa Severa településre a regionális vonatok gyakorlatilag óránként indulnak, és (ahogy a videóban is említésre kerül) kicsit több mint 8 euróért retúrjegyet is tudunk vásárolni. A közel egy órás utazás meglátásom szerint sokkal kellemesebb, mint a Lido di Ostia felé tartó HÉV, a légkondis, biztos ülőhellyel rendelkező regionális vonatok ugyanis jóval barátságosabbak a huzatos, zsúfolt HÉV kocsiknál.

Persze nem ez az egyetlen szempont: Lido di Ostia partjait alapból nem tekintik a legjobbak egyikének, ezt pedig a mi tapasztalatunk is megerősíti. Persze a tenger miatt Ostia megtekintése is érdemes, a partszakasz pedig egyáltalán nem rövid ezen helyszínen sem, Santa Severa mégis egy más kategória: akár a homok vagy a szolgáltatások minősége, akár az egész település hangulata vagy jellege miatt.

A Rómától hozzávetőlegesen 50 kilométerre északra található Santa Severa nevét egy második századi mártírról kapta. Érdekessége még, hogy a település egy 9. századi kastéllyal is rendelkezik – a kastély látványa természetesen a fürdőzést is kellemesebbé teszi –, illetve hogy a Római Birodalom felemelkedése előtt Pyrgi néven a mai Santa Severa területén volt az etruszkok egyik kikötője. Később a rómaiak is kihasználták a helyszínt, a szállításon túl egyszerűen nyári kikapcsolódásra is használva.

És visszatérve napjainkhoz: az állomástól lassú tempóval körülbelül 20 percet sétálva, a parthoz megérkezve érdemes a kastélytól kicsit távolabb elhelyezkedni – már ha nem saját pokrócot, illetve napernyőt kívánunk használni –, ugyanis a kastélytól távolabb jóval tisztábbak és rendezettebbek a strandok. A mi tapasztalatunk alapján a napágyak (illetve napernyők) nem különösen drágák: két napágy (napvédő tetővel) 14 euróba került, hétköznap pedig az ár ennél alacsonyabb. Persze érdemes hozzátenni, hogy a látogatás szeptemberben történt: a beszámolók szerint (ami korántsem meglepő) a nyári hónapokban egyrészt nem is könnyű szabad helyet találni, miközben az árak is jóval magasabb. Ami pedig az ételeket illeti: gasztronómia tekintetében szinte biztosan nem Santa Severa településen fogjuk a legizgalmasabb fogásokat találni, ám ettől függetlenül számos étterem (kiváló halfogásokkal), illetve jó néhány olcsóbb snacket kínáló büfé (tramezzino, panini, fagylalt és üditő) is elérhető.

santa_severa_4.jpg

Összességében Santa Severa kiváló választásnak tűnik Rómából könnyen elérhető tengerparti helyszínként. Persze azt nem állítjuk, hogy más települések – például a méltán dicsért Sperlonga vagy Sabaudia – nem lennének legalább ennyire kiválóak, ám azok számára, akik nem autóval utaznak, szempont lehet Santa Severa közelsége és a fővárossal való összekötöttsége.

 

komment
süti beállítások módosítása