Öt durván finom és olcsó római tésztahely

2022. július 01. 14:38 - arminvfabian

pasta1.jpg

Sokszor beszélek arról, hogy míg az Olaszországba utazó külföldiek szinte egyöntetűen a pizza iránt érdeklődnek először, a pizzák bár finomak, a leginkább talán mégis a különböző tésztákat kellene előtérbe helyezni – ott érezhető ugyanis az igazi áttörés, az olasz íz fantasztikuma a külföldihez képest. Nyilván nagyon nem mindegy azonban, hogy hol fogyasztjuk az adott tésztát, jelen cikk pedig egy kis segítséget kíván nyújtani olyan római tésztahelyek bemutatásával, amelyek megfelelő minőségűek, amúgy pedig nem is drágák. Lássuk is az ötös listát!

5) Pastasciutta

A Pastasciutta két helyen is üzemeltet tésztázót, az egyik a Vatikán közvetlen közelében található – úgyhogy ne lepődjünk meg, ha ebédidőben turisták sokasága fog nomádként a kis tésztabár mellett ücsörögni az ételével –, míg a másik a Flaminio metrómegállónál (A metróvonal, a Piazza del Popolo helyszíne). A választás előtt annyit talán érdemes észben tartani, hogy a Vatikánnál lévő alapvetően csak délután 6:30-ig van nyitva, így vacsorára nem feltétlenül alkalmas, ahogy az sem mellékes, hogy egy nagyon kis helyről van szó, így ha azt választjuk, valószínűleg mi is a turisták csoportjával eszünk együtt. A Flaminiónál lévő nagyobb, az esetek többségében nem őrülten zsúfolt, így akár beltéren a tésztázóban, akár annak teraszán nyugodtabban ehetünk. Mindegy azonban hogy melyik a preferenciánk, a választék gyakorlatilag ugyanaz, a legjobb opció pedig a személyes tapasztalat alapján vagy a ragus, vagy a pestós tészta. A pestós amúgy strozzapreti típusú tésztával jön, ami azon túl, hogy elsőre különleges lehet formája és jellege miatt, neve végett is meglehetősen megmosolyogtató – jelentése ugyanis a „papfojtogató” kifejezéssel fordítható leginkább. A Pastasciutta tehát akár a Vatikán látványosságai mellett, akár a Piazza del Popolo környékén jól jöhet, a 6 eurós ár pedig egyáltalán nem mondható borsosnak, így méltón található a mi listánkon is.

pasta4.jpg

Elérhetőség: Via delle Grazie, 5 (a Vatikán közvetlen közelében) vagy Piazzale Flaminio, 10 (a Piazza del Popolo szomszédságában, sétatávolságra a Villa Borghese és a Spanyol lépcsőtől)

4) Pastificio Guerra

pasta3.jpg

Sok tekintetben ez a legkülönlegesebb helyszín a listán, ugyanis 4 euró 50 centes áron sehol máshol nem láttam még tésztát Rómában. A Spanyol lépcső közelében található Pastificio amúgy meglehetősen notórius helyszín, különösen azért, mert december 24-én a tulajdonos ingyen ételt oszt az emberek számára (értelemszerűen főként azoknak, akik nem engedhetik meg maguknak a karácsonyi fogásokat). Ettől függetlenül a Pastificio Guerra egy meglehetősen egyszerű koncepció, minden nap két típusú tészta érhető el, ezek közül az egyik alapvetően húsos, míg a másik egy vegetáriánus változat. Kicsit tehát a szerencsére játszik az éhes látogató, de az ismert változatok (carbonara, amatriciana, bolognai) mellett nem kell megijedni az elsőre furcsább opcióktól sem (cukkinis, karfiolos, gombás), azok is tudnak ugyanis nagyon finomak lenni. Annyit azért meg kell említenem, hogy nem a Pastificio Guerra hozza el a tésztaélmény mennyországát, de összességében átlag feletti, az alacsony ár pedig még nagyobbat dob rajta.

Elérhetőség: Via della Croce, 8 (közvetlenül a Spanyol lépcső közelében)

3) Pasta in Corso

pasta2.jpg

A Pasta in Corso személyes okok miatt is a szívemhez nőtt, amint ugyanis az a videóban is említésre került, ez volt az első helyszín a Rómába való költözés után, ahol igazi finom római carbonarát sikerült fogyasztanom. Ettől függetlenül is jó szívvel ajánlom azonban, hisz a rendkívül kedves kiszolgálás mellé finom ételek is párosulnak meglehetősen nagy választék mellett. A carbonara természetesen finom, de ha esetleg valami hasonlóra vágyunk, akkor ehetünk spaghetti alla griciat (a carbonara koncepciója, viszont tojás nélkül), gnocchit, egyszerű kapribogyós és paradicsomos tésztát, vagy esetlegesen a raviolik egyikét – én a ravioli cacio e pepe con guanciale croccante fogást ajánlanám, az ugyanis pontosan olyan mintha egy cacio e pepe tésztát kevernénk griciával, megspékelve ravioli tésztával.

Elérhetőség: Corso Vittorio Emanuele II, 273-275 (könnyed sétára akár a Vatikántól, akár a Piazza Navona vagy Campo de’ Fiori látványosságaitól)

2) LABottega Pastificio con Cucina

Jelen esetben a kedves kiszolgálás helyett egyenesen törődő kiszolgálást említenék, amihez hozzájátszik, hogy a LaBottega kínálata több elsőre rendhagyóbbnak vagy ismeretlenebbnek ható fogást is tartalmaz, miközben napi különlegességek is elérhetőek. Ami pedig az ízekkel kapcsolatos, a LaBottegát én a harmónia és könnyedség által írnám le: ilyen a spenótos, ricottás raviolijuk, ahogy ilyen a carbonarájuk is, ami természetesen gondnak nem nevezhető, ám az első helyről való lemaradást hozza magával. Nem véletlenül a második azonban a listán a LaBottega, mivel a széles választék és a törődő kiszolgálás mellett egy nagyon hangulatos és kellemes hely, az ételek pedig frissek és minőségiek, szóval tehetünk egy utat a Tevere közelébe.

Elérhetőség: Via dei Banchi Vecchi, 48 (a Vittorio Emanuele II híd és az Angyalvár mellett, amúgy pedig meglehetősen közel a Pasta in Corso tésztázójához, ha esetlegesen két helyen is ennénk)

1) al42 by Pasta Chef rione Monti

pasta5.jpg

Ez egy igazi romantikus történet lett számomra, egyben pedig egy tragédia is. Az al42 by Pasta Chef Montit már 2019-ben meglátogattam, ám a hely nevet változtatott, egy ideig nem találtam azt, majd a Rómába való költözést követően a legjobb carbonara keresgélése közben rájöttem, hogy ez bizony az a hely ahol már egyszer jártam. A tragédia része, hogy a kipróbálása után nehéz bárhol máshol is igazán élvezni a carbonarát, a Montiban található tésztahelyen annyira erőteljes és finom ugyanis az íz, hogy leköröz minden más általam eddig kóstolt carbonarát. A carbonara igazi római, maga a tulajdonos is mindig készségesen figyelmeztet, hogy a helyi recept alapján készül, így kicsit „durvább” ízekre kell számítani, de ez a durvaság persze nem kicsit pozitív. Ha pedig tulajdonos, a belépést követően mindig kedves fogadtatás vár, illetve minden alkalommal ismertetésre kerül a rendelés menete, miközben a napi különlegességeket is lelkesen bemutatja, tehát kérdés esetén se féljünk tanácsot kérni. Különlegességektől függetlenül számomra azonban az al42 by Pasta Chef egyenlő a carbonarával (bár a lasagne is rendkívül finom), úgyhogy ha arra jártok, én elsősorban a klasszikus fogás kipróbálását javasolnám.

Elérhetőség: Via Baccina, 42 (a Piazza Venezia mellett, a Colosseumtól egy könnyed sétára, illetve a gyönyörű Monti negyedben, amit a tésztázótól függetlenül is meg kell látogatni)

Persze a lista korántsem teljes – nem is volt egyszerű a legjobb ötöt kiválasztani –, de bízunk benne, hogy ezek a javaslatok a Ti utazásaitok során is hasznosnak bizonyulnak. Ha pedig más helyeken fogyasztotok tésztát, lehet még jobb élményekkel gazdagodtok, ám rendkívül hasznos a kiválasztás előtt megtekinteni a Google, Tripadvisor és Restaurant Guru értékeléseket, így biztosan nem egy turistákat célzó, drága és minőségtelen helyre fogunk beülni, hanem a valódi olasz (és római) ízeket ismerjük meg.

süti beállítások módosítása