Positano és Amalfi: szebbet még nem láttam!

2021. november 08. 11:54 - arminvfabian

positano2.jpg

Persze nem egy utazós cikk – legyen akár Olaszországról szóló – kezdődik a fenti felütéssel, de jelen helyzetben túlzás nélkül, a clickbait igénye teljes hiányában választottam az adott címet. A jelen anyag témája ugyanis – az Amalfi-part, azon belül is Positano és Amalfi –  olyan látványosságokat nyújt, amelyeket korábban emlékezeteim szerint sehol máshol nem tapasztaltam meg. Lássuk is a két települést!

Positano

Az Amalfi-part és települései 1997 óta az UNESCO világörökségének részét képezik, a parton található városok pedig Nápolytól délre, a Salernói-öböl északi részén helyezkednek el. A part mentén számos – napjainkban a turisták körében is – nagyon népszerű város található, például Positano, Amalfi, Ravello vagy Praiano. Jelen cikk a két leghíresebb települést érinti, úgyhogy kezdjük is Positanóval.

A településnek közel 4000 lakosa van, a turisták körében pedig a 20. század második felétől kezdett igazán ismertté válni – addig gyakorlatilag egy szegényesebb halászfalunak adott otthont. Positano félúton található Sorrento (kb. 17 kilométer) és Amalfi (kb. 16 kilométer) között. Az eljutás Sorrentóból indulva a legegyszerűbb, választhatjuk ugyanis a hajót, ahogy a buszt is.

Amint a videóban is látható, jelen esetben az utazás busszal (SITABUS-t kell keresni Sorrento vasútállomása előtt) történt, aminek előnye, hogy 10 euróért napijegyet is tudunk vásárolni, tehát ha úgy tartja kedvünk – és erőnk –, akkor egy nap alatt meglátogathatjuk Positanót, Amalfit és akár Ravellót is – na meg persze minden olyan települést, ahol a busz megáll (és van belőlük elég).

positano5.jpg

Ilyen, illetve ehhez hasonló utcákon lehet a buszmegállótól a partra lejutni

Hátránya azonban, hogy rendkívül zsúfolt: nem meglepően nyáron különösen is, de még az október végi időszakban is rengetegen kívánták igénybe venni, így az ülőhely nem garantált, a szerpentines, kacskaringós út pedig sokaknak lehet kevésbé kényelmes egy tömött, kevés levegős buszon. Hozzá kell tenni, hogy a busz nem is gyors, hisz a körülbelül 17 kilométert egy óra alatt teszi meg: ennek oka nem meglepően a nehézkes út, ám az utasokat a látvány minden bizonnyal kárpótolni fogja (a legjobb látványért a jobboldali helyeket válasszátok!).

De visszatérve Positánóhoz: kétségkívül a rövid videós összeállítás, illetve a fotók többet mondanak a szavaknál, de Positano egy őrülten látványos helyszín, akkor is, ha fentről nézünk lefelé a partra és a város templomára, viszont akkor is, ha a partról tekintünk a városra, mely épületei egyfajta „bábeltoronyként” épülnek egymásra.

positano6.jpg

A „fent” és „lent” között szűk utcákon, sok lépcsőt megtéve tudunk eljutni, az úton pedig megannyi kis szálláshelyet fogunk látni – a szerencsésebbeket pedig gyönyörű kilátás is várja majd a panziója teraszáról, esetleg a lefoglalt szobából.

A település központja nagyon kicsi (gyakorlatilag a templomból, néhány étteremből, illetve ruhásboltból áll), de annál hangulatosabb, ahogy persze az sem mellékes, hogy közvetlenül a tengerparti sétány – és maga a part (Positano Spiaggia) – közelében helyezkedik el. A part mellett található a hajóállomás is amennyiben utazni szeretnénk (akár Amalfira, akár Sorrentóra, akár Caprira), ha pedig egy izgalmas helyszínt akarunk a közelben felfedezni, akkor elindulhatunk a Via positanesi d'america útján, ahol fantasztikus természeti látványosságok közepette juthatunk át gyorsan a másik érdekes partra (Fornillo Spiaggia).

positano11.jpg

A hajóállomás, illetve a Positano Spiaggia is látható a sziklák társaságában

Amalfi

Positano egy lélegzetelállító helyszín, de ha csak egy napunk van a part főbb nevezetességeire – és azt nem pihenéssel, strandolással, nyugodt sétával kívánjuk eltölteni –, akkor gond nélkül át tudunk jutni Amalfi városába is – sőt, ha korán kelünk és nagyon hatékonyak vagyunk, akkor még Ravello is megtekinthető. Amalfiba szintén busszal vagy hajóval juthatunk el, a napijeggyel pedig bármelyik buszt választhatjuk. Pontos menetrendet inkább ide nem csatolok, mivel az időszaktól (és a mostani helyzetben több más tényezőtől) is függ, ám ezen az oldalon megtalálhatjátok az adott időszakra vonatkozó aktuális menetrendet: ami biztos, hogy igaz a buszok pontos érkezése kissé kiszámíthatatlan, de azért alapvetően követi a feltüntetett időpontokat, buszt találni pedig nem különösen nehéz.

amalfi4.jpg

Amalfi nem kevésbé népszerű Positanónál: az én véleményem szerint míg Positano az őrülten látványos, addig Amalfi inkább a kellemes és elegáns település látszatát kelti (egy kis látványossággal persze).

Amalfi kevésbé „vadregényes”, a limoncellójáról (is) híres város viszont egy nagyobb és történelmibb központtal bír – ahol megtalálható a gyönyörű Szent András-katedrális is. Positanóhoz képest sokkal több az étterem, a street food jellegű helyszín (ahol pizzát, halfalatokat, különböző sós és édes péksüteményeket kaphatunk), ahogy természetesen a csoki-, illetve limoncello boltokból sincs hiány. Kényelmi szempontból előnyös továbbá, hogy a buszmegálló közvetlenül a központ, ahogy a tengerpart közelében is található: itt nem kell tehát mászni, egy pár perces könnyed séta alatt eljuthatunk a partra, onnan pedig vissza a központba. Röviden tehát Amalfi talán kevésbé lélegzetelállító, ennek ellenére nagyon hangulatos és élettel teli.

amalfi3.jpg

A Szent András-katedrális

Miért érdemes?

Persze a part településeiből nem hiányoznak a gyönyörű templomok, az izgalmas múzeumok, illetve a különböző történelmi és kulturális emlékek, ahogy igény szerint nagyobb túrákat is tervezhetünk a part települései között, de fő értéke mégis annak látványa. Egyszerűen hihetetlen természeti adottságokkal rendelkezik az Amalfi-part, amelyet tökéletesen egészítenek ki – és tesznek idillivé – az építészeti megoldások, na meg a dél-olasz jellegzetességek.

amalfi1.jpg

Az Amalfi-part településein viszont nem feltétlenül könnyű és olcsó szállást találni, ahogy az eljutás sem mindig egyszerű: ha például Nápolyba érkezünk repülővel, akkor előbb el kell jutni Sorrentóba, majd onnan a busszal valamelyik partmenti városba – kivéve persze ha a hajót preferáljuk. Az sem mellékes, hogy ezen települések nagyon (és amikor ezt írom nagyon, nem túlzok) népszerűek a turisták között, így arra bármikor számítani lehet (különösen nyáron), hogy nem lesz elérhető szálláshely, hely a buszon vagy szabad esernyő a parton.

Épp emiatt javasolni tudom az októberi (vagy akár májusi) utazást, mivel ezen időszakban az időjárás még mindig kiváló lehet, a helyszínek gyönyörűek, ám könnyebb kiélvezni az eltöltött időt is.

Az Amalfi-part kiváló lehetőségeket nyújt, de nem az egyetlen látványosság a környéken. Így bár a mostani összefoglaló véget ér, jelen rövid cikksorozat folytatódik, a következő alkalommal ugyanis Sorrentóba látogatunk el. Gyertek ti is!

 

komment
süti beállítások módosítása