Akkor tényleg szörnyű a Wizz Air?

2022. március 11. 18:50 - arminvfabian

wizz_air.jpg

A Wizz Air kapcsán a személyes tapasztalatokon túl legendák és hírek sokasága is kering, az Olaszországban is gyorsan terjeszkedő légitársasággal azonban sok esetben a legkézenfekvőbb opciónak tűnik az utazás. De válasszuk-e őket, vagy nézzünk alternatívák után? Íme a mi tapasztalatunk!

Először is lényeges leszögezni, hogy semmilyen specifikus célunk nincs a cikkel, nem akarjuk bizonyítani, hogy bizony a Wizz Air általánosságban borzasztó, vagy épp fantasztikus. A járatot csak egyszerű utasokként használtuk (ahogy feltételezéseink szerint olvasóink egy jelentős része is választotta már a légitársaságot), kipróbáltunk néhány szolgáltatást (a repülésen túl természetesen), így most az ezekkel kapcsolatos élményt és véleményt osztjuk meg.

Debrecenig nem utaztam ennyiért

Igen, sokszor olvashattátok már az ilyen összehasonlításokat, de jelen esetben (is) ez az igazság, a Róma – Budapest járat ugyanis 9 euróba (kb. 3400 forint) került egy személy számára.

Ennél olcsóbbat szerintem senki nem várhat – még úgy sem, hogy a járatra februárban és hétköznap került sor –, ám érdemes számolni azzal, hogy minden szolgáltatást is külön ki kell fizetni. A mi esetünkben ilyen volt a feladott poggyász (egy ára 24 euró volt, kb. 9500 forint), ahogy helyjegyet is választottunk (egy helyjegy 10-12 euróba, kb. 4000 forintba került).

Persze ezeket senki nem kötelezi, úgyhogy ha valaki csak egy rövid kiruccanást tervez egy kis hátitáskával, és közben nem foglalkozik azzal, hogy a repülő melyik részén és ki mellett ül, akkor simán megteheti adott esetben 9 euróért is.

A külön kifizetendő szolgáltatások ellenére azonban összességében még mindig olcsónak számított az utazás (különösen ha például a vonatozással hasonlítjuk össze), így panaszra nem volt okunk.

Egy kis COVID macera…

A járványhelyzettel kapcsolatos szabályok miatt az utazás picit bonyolultabbá válik, az online elvégzett utasfelvételt követően kinyomtatandó beszállókártya ugyanis nem az igazi beszállókártya, azt a check-in pultnál lehet átvenni – ami egy kis várakozást és sort jelent, de végül is csak azok számára okoz plusz teendőt, akik amúgy feladott poggyász nélkül utaznának (így kikerülnék a pultot). A várakozás viszont ezen alkalommal nem volt túlzottan hosszú, a dokumentumokat hamar áttekintették, ahogy amúgy a beszállás is meglehetősen gördülékenyen ment – nyilván mindenhol kisebb-nagyobb sorokkal, na meg buszozással a repülőig, de hát ez ilyen típusú légitársaságok esetén korántsem szokatlan.

Pontosság, közepes kényelem

A járat a menetrendben meghatározott időkeretet betartva haladt (19:35-ös indulás, 21:20-as érkezés, értelemszerűen ennél rövidebb repülési idő), így késés nélkül érkeztünk meg Budapestre.

flightradar.png

A járat útvonala (Forrás: Flightradar 24)

Ami a kényelmet illeti, ahogy a videóban is látható, a lábtér korántsem bőséges (na azért nem is drámaian rossz), ahogy összességében az egész repülő szűkös érzetet ad.

Ettől függetlenül, ahogy a Wizz Air gépei általában, úgy ez is nagyon korszerű volt, a személyzet aranyosnak, fiatalosnak és segítőkésznek bizonyult, az utazás pedig meglehetősen kellemesen telt.

Csak az instant carbonarát ne!

Mivel (természetesen) nem próbáltam ki, nem is illik véleményt formálnom róla, az instant carbonara az étlapon azonban a carbonara hazájából utazóknak valószínűleg nem a legjobb ötlet (tudom, a többi járaton is elérhető). Végül a tapas box mellett döntöttünk, ami a kártyás kedvezménynek köszönhetően 14 euróért (kb. 5300 forint) volt elérhető, és tartalmazott grissinit, sajtot, felvágottakat, szószt, illetve két kis üveg bort. A felsorolt elemekből a borok tűntek a legjobbnak, de maga a box sem volt rossz – kivéve talán a húsos része, amit nem választanék újra. A repülőn amúgy elérhetőek különböző sandwichek, snackek, ahogy mindenféle italok is, és bár a menü nem hihetetlenül izgalmas, nem is sokra vár az ember hasonló távon. Az árak szintén átlagosnak mondhatóak, úgyhogy összességében azt mondanám, hogy senki nem fogja élete (akár repülős) fogását a Wizz Air járatain kóstolni, de néhány teljesen megfelelő harapnivalót talál majd elfogadható összegért. [Aki amúgy már most az opciókon gondolkodik, itt találja a Wizz Air menüt, ahogy a további termékeket kínáló magazint is]

Akkor szörnyű vagy nem?

A jelen tapasztalat alapján egyáltalán nem, hisz egyrészt olcsón sikerült utazni, de ami ettől is fontosabb, hogy késés nélkül, illetve meglehetősen kellemes és közepesen kényelmes körülmények között jutottunk Budapestre.

Azt nem mondanám, hogy évek múlva is ezt az utazást fogom mesélni, azt azonban igen, hogy ezen tapasztalat alapján – és őszintén az eddigi Wizz Air-es tapasztalatok alapján – máskor is utaznék velük, különösen úgy, hogy egyre több olasz desztináció érhető el általuk. Persze még mindig jobban szeretek vonatozni, a Budapest – Róma vonatos út pedig nagyobb élmény is volt, úgyhogy ha van kedvetek, pillantsatok bele abba az utazásba is! A végére pedig már csak egy kérdés maradt: ti mennyire szerettek a Wizz Air járataival utazni?

komment
süti beállítások módosítása