Ezeken a helyeken találjátok a legjobb fagyit és tiramisut Rómában

2022. augusztus 05. 23:39 - arminvfabian

pompi3.jpg

Az előző cikkünkben részletesen bemutattuk az általunk legjobb ötnek vélt finom és olcsó római tésztahelyet, viszont jogosan maradt hiányérzet, hisz édesség nélkül nem teljes az olaszországi kaland. Legújabb cikkünkben tehát a desszertek felé fordulunk (elsősorban fagylalt és tiramisu felé), ugyancsak olyan helyekről beszerezve, ahol gyorsan és alapvetően olcsón tudunk nagyon is minőségi termékeket vásárolni!

  1. Rivareno Gelato

Bár most nyár van, de amint azt a videó is mutatja, a fagyi időszaka nem évszakhoz kötött Olaszországban. Bármikor ehetünk tehát néhány finom gombócot, méghozzá a magyarországi áraktól nem is sokkal drágábban, minőségben azonban teljesen más dimenzióban. Persze egy fagyi megvásárlását nem érdemes túlbonyolítani, íme mégis néhány fontos dolog – legalábbis ami Olaszországot illeti.

A legtöbb olaszországi helyen kis, közepes és nagy fagylaltot adnak, a kicsi ára azonban ne riasszon el, mert ha 3 euró körül mozog, akkor az 2 gombócot jelent (igen, valamilyen érdekes oknál fogva 2 gombócót takar a kicsi).

Vannak helyek, ahol nem így számolják (ezeken a helyeken a „pallina” kifejezést keressétek, ez olcsóbb lesz, de csak egy gombócót jelent), viszont a legtöbb esetben két ízt kóstolhattak meg a kis verzióban, ez pedig különösen igaz Rómában – és így a Rivareno Gelato kapcsán is. A Rivareno Gelato amúgy Bolognában született (a Reno olasz folyóról kapta nevét), de később terjeszkedett, ma pedig egy több városban megtalálható – Milánó, Róma, Firenze, Pescara – kiváló brand. Ízek kapcsán én a vásárló preferenciájára bíznám a választást, ám a caramello croccante különösen is finom, egyben pedig tökéletesen kombinálja a sós ízt a ropogós karamellizált mogyoróval. Van viszont jó néhány más opció, dönthetünk a jégkása (granita) mellett, ahogy kipróbálhatjuk az amúgy délről jövő briós fagyit is, szóval a Rivareno bővelkedik kínálat tekintetében.

Elérhetőség: Via Magnagrecia, 25 (a Lateráni bazilika közvetlen közelében)

  1. Venchi

A Venchit szerintem nem kell különösen bemutatnom, ugyanis az Olaszországot csak kicsit is ismerők is találkozhattak vele. Az 1878-ban Torinóban születő Venchi listára kerülése tehát valószínűleg nem a nagy felfedezéseink egyike, hisz a vállalat jelenleg több mint 70 országban üzemeltet 100-nál is több üzletet. És hogy miért került fel mégis a listára? Egyszerűen azért, mert finom, így bár ha nagyon is a fősodorba tartozik, illetve turisták sokasága lepi el folyamatosan a legnépszerűbb római Venchi fagyizókat, a minőségbe továbbra is bízhatunk, ahogy az ár sem rossz, miközben az egész fagyizó rendkívül elegáns és kellemes hangulatot áraszt, tehát nincs miért csak azért elkerüljük, mert amúgy mások is ismerik. A Venchiben amúgy ehetünk crepest is (bevallom, nem különösen győzött meg, de ezt az Olaszországban kóstolt összes crepesre el tudnám mondani), nyáron ihatunk granitát, ahogy a téli időszakban néhány forró elem is megjelenik a kínálatban (például a brutálisan tömény és az általunk megszokottól teljesen más forrócsoki).  

Elérhetőség: Több helyszínen, többek között a Termini pályaudvaron, illetve a Via del Corso, 335 szám alatt (a Trevi és Pantheon között)

  1. Pompi

pompi2.jpg

Az ismertebb helyek közé tartozik a Pompi is, mely 1960-ban látott napvilágot, és egyaránt árul süteményeket, tortákat, fagylaltot (szerintem inkább máshol egyetek) és tiramisut is. Utóbbi minősége kiemelendő, és előnye, hogy igény szerint vásárolhatunk nagy (torta) tiramisut valamilyen alkalomra akár, de néhány euróért (jelenleg a honlapjuk szerint ötért) egy kis adagot is, amit egyszerűen desszertként fogyaszthatunk. További előny, hogy a Pompi mert kreatívkodni a klasszikus tiramisun túl, így elérhető például epres változat (nagyon finom!), pisztáciás, banános-csokis, mogyorós, karamelles, illetve mangós-barackos is. Legyen szó tehát egy gyors desszertről, vagy épp születésnapi tiramisu (vagy más típusú) tortáról, a Pompi teljesen jó választásnak tűnik.

Elérhetőség: Több helyszínen, többek között a Re di Roma metrómegálló (A vonal) közelében (Via Albalonga, 7b), illetve a Trevi (Via Santa Maria in Via, 17), a Spanyol-lépcső (Via delle Croce, 88) és a Vatikán környékén (Piazza del Risorgimento, 43)             

  1. Fiocco di Neve

Gyakran kritizálják Olaszországot a gasztronómiai átverések miatt, és sajnálatos módon az az igazság, hogy Rómában is bőven lehet találni turistacsapdákat, avagy olyan helyszíneket, ahol vagy borsos áron fogyaszthatunk gyakorlatilag konkrét átverések közepette (tegyük fel óriási szervízdíj mellett, esetleg abszurdan drága italok körében), vagy pedig – és szerintem ez a gyakoribb –

külföldről érkező utazóknak (mert hogy helyi ott nem eszik) adnak talán elfogadható áron, de kissé drágán amúgy nagyon középszerű vagy annál is rosszabb minőségű ételeket.

Persze ez a jelenség országtól függetlenül szinte mindenhol észrevehető (ugye, Váci utca?), de mivel Olaszországban különösen is nagy tömegek vannak, Róma pedig a világ legnépszerűbb városainak egyike, így fokozottan is aktuális a probléma. Épp emiatt került fel a listára a Fiocco di Neve, ugyanis a Pantheon (és Trevi, Spagna) ennyire közvetlen közelében könnyen bele lehet futni turistacsapda éttermekbe és fagyizókba, a Fiocco di Neve viszont egy igen kellemes helyszín, egyáltalán nem drága, és amúgy nagyon finom fagyival is vár. Talán személyesen azért is kedvelem a helyet, mert a 2022-es év a Piazza Navonán történő tűzijáték után számomra itt kezdődött (igen, ekkor is nyitva volt, és igen, képes voltam január első órájában fagyit enni), de ettől függetlenül is jó fagyikat, illetve affogatót (vaníliafagyi és eszpresszó keveréke) fogtok kapni, úgyhogy ha biztosra akartok menni, irány a Fiocco di Neve a Pantheon mellett!

Elérhetőség: Via del Pantheon, 51, 2 perc sétára a Pantheontól

  1. Two Sizes

Rómában gyakran futottam bele abba a csapdába, hogy az olaszok online értékelései során borzasztóan jól értékelt helyszínek igazából egyáltalán nem minőségiek. Különösen is éreztem ezt a nem olasz ételek esetében, legyen szó például egy hamburgerről, kebabról, vagy valamilyen ázsiai ételről, melyről a valaha volt legfinomabb fogásként zengtek ódát, de még az átlagos budapesti szinttől is elmaradt.

Kicsit szkeptikus voltam tehát mikor megláttam, hogy a Two Sizes értékelése a Google felületén 4.8, a Tripadvisor szerint pedig több mint 3700 értékelés alapján egyenesen 5, úgy, hogy még a közel 900 olasz értékelés közül is majdnem 800 kiváló volt.

Mégis, a Two Sizes esetében úgy tűnik sem az olaszok, sem pedig a külföldi vélemények nem tévedtek, a hely ugyanis kis mérete és kicsit eldugott jellege ellenére tényleg rendkívüli. A nevéhez hűen a koncepciója meglehetősen egyszerű, két méretben érhető el tiramisu, de a Pompihoz hasonlóan itt is vannak különböző ízek, például megjelenik a pisztáciás, az epres és karamelles változat. A helyen kapható szicíliai cannoli is, de bevallom nem kóstoltam, és ha valaki a Two Sizes-ban jár, akkor szerintem inkább ne hagyja ki a desszertet, amitől igazán híres a hely, az pedig a tiramisu.

Elérhetőség: Via del Governo Vecchio, 88, nem messze a gyönyörű Piazza Navonától

Volt tehát alkalmunk enni római tésztát, ahogy római desszerteket is, a továbbiak során viszont kicsit eltávolodunk a fővárostól, javában zajlik ugyanis a nyár, vagyis itt az idő felfedezni az ország csodálatosabbnál csodálatosabb pontjait! Megyünk északra, na meg persze délre is...

komment
süti beállítások módosítása