Melyik évszakban utazzunk Rómába?

2023. február 24. 16:14 - arminvfabian

roma1.jpg

Róma egy fantasztikus hely az év bármely szakaszában. Épp emiatt az egyszerű válasz lehetne az, hogy valójában bármikor utazhatunk az örök városba, mindig különleges élményekkel gazdagodunk. Ettől függetlenül vannak kevésbé és inkább ideális periódusok, jelen rövid cikkben pedig évszakok szerint gyűjtjük össze a leginkább optimális, és a talán nem szerencsés időpontokat. Lássuk tehát!

Tavasz

roma6.jpg

A legegyszerűbb időszakkal kezdünk, mivel a tavasz gyakorlatilag tökéletes választás. Bár áprilisban nincs hiány esőből, de ebben az időszakban az évszakhoz méltó módon a város is virágzik, és ha a téltől való búcsút (vagy épp a nyár felé való közeledést) fel akarjuk gyorsítani, egy római utazás tökéletes megoldás rá.

Azt mondhatnánk, hogy az összes hónap közül április második fele és különösen május a legszerencsésebb választás, de valójában márciusban sem fogunk sok nehézségbe ütközni. Utazzunk tehát bátran! 

Nyár

szept_roma2.jpg

Ha a budapesti nyárra gondolunk, eszünkbe juthat a hőség, de egyben az is, hogy a város pezseg, legyen szó hatalmas fesztiválokról, világeseményekről, kis kezdeményezésekről vagy más szabadtéri programokról. Róma esetében a helyzet kissé eltérő: furcsa vagy sem, ebben az időszakban – különösen ha júliusról vagy augusztusról beszélünk – érdemes a leginkább elkerülni a várost. Június lehet ugyanis még komfortos, de ezt követően hőség van… brutális hőség! Persze az nem kérdés, hogy napjainkban Magyarországon sem könnyű átvészelni a forró nyári napokat, és félreértés ne essék, így is lehet okosan programot szervezni, de talán a római városnézés nem a legjobb ötlet 40 fokban.

Hozzá kell tenni, hogy míg a már példaként említett Budapest élettel telik meg a nyár során, Róma inkább kiürül: a helyiek „menekülnek” a forróság elől, na meg augusztusban megérdemelt nyaralásukat töltik – az augusztusi Ferragosto amúgy is a nyaralások klasszikus időpontja, vagyis konkrétan leáll az ország.

Így tehát bár események ekkor is szervezésre kerülnek, utazás esetén inkább csak a turistatársak sokaságával osztozkodhatunk a legendás helyszíneken. Utazzatok tehát bátran Olaszországba nyáron, de inkább más helyre, mondjuk egy dél-olaszországi tengerparti városba vagy épp a hegyvidékre (kivéve ha semmilyen más opció nem jön szóba, és nagyon Rómába vágytok, akkor érdemes megfelelően felkészülve azt is célba venni)

Ősz

roma_meleg.jpg

Amint az április – május, úgy a szeptember – október is tökéletes időpont Róma meglátogatásához. Szeptember elején konkrétan nyár van (30 fok), brutális hőség azonban már nincs, az ősz pedig csak naaaagyon lassan érkezik meg a térségbe, így a következő jó néhány hét is nagyon kedvező időjárást hoz. Az ősz második fele viszont kissé már a téli időszakkal kapcsolódik össze, hisz nagyban megnő a csapadék mértéke…

Tél
roma_tel.jpg

… október, november és december a leginkább esős hónapok ugyanis. Míg novemberben 10, decemberben átlagosan 9 nap során van csapadék. Ezekben az esetekben viszont konkrétan szakadó (de rövid) esőt – olyat, ami jól el tud mosni – képzeljünk el, akár dörgéssel, villámlással is kísérve. A tél további szakasza kevésbé csapadékos, ezzel szemben hűvösebb – nagyon hidegre viszont egyáltalán ne számítsunk, mínusz fokokat ritkán látni.

A télnek tehát meg vannak a maga hátrányai, rövidebbek a napok, egy idő után kissé kellemetlenné válhat a szél, de ettől függetlenül nincs ok elkerülni a várost ezen időszakban. Maximum karácsony napján jól megáztok… (igen, saját tapasztalat)

Összességében elmondható tehát, hogy drámaian rossz évszak nem létezik, viszont a leginkább élvezetes utazáshoz az április – májusi, esetleg szeptember – októberi időpontok között érdemes választanunk. Egyáltalán nem rossz persze a karácsonyi időszak (és annak hangulata) sem, árak tekintetében különösen is vonzó lehet a január, ahogy a klasszikus nyári főszezon mellett is dönthetünk – de azt csak akkor tegyük, ha jól bírjuk a forróságot.

komment
süti beállítások módosítása