Érdemes egyáltalán Orvietóba utazni?

2021. október 15. 18:27 - arminvfabian

orvieto1.jpg

Amennyiben egynapos kirándulások után nézünk Rómából, Orvieto valahogy mindig a listák kiemelkedő helyén szerepel. Az Umbriában található, 20 ezer lakosú helyszín igen népszerű a turisták körében, miközben híre a cittaslow mozgalom kapcsán is sokakhoz jutott el. A város ugyanis elkötelezett a lassabb életmód, a helyi szokások tisztelete és a lokális ételek fogyasztása mellett. De tényleg olyan lenyűgöző?

Hogyan juthatok el ide?

Ha Rómából utazunk, a legegyszerűbb megoldás Orvietóba a regionális vonat. A vonat 1 óra 17 percet tesz, ára pedig 8 euro 60 cent.

Járatok gyakran indulnak, ám arra vigyázzunk, hogy nem mind a Terminiből, egyes vonatok miatt Tiburtina vasútállomásra kell menni (ami a B metróval érhető el). Ha esetleg Firenzéből utaznánk, Orvieto szintén nincs túlzottan messze, igaz a regionális vonattal ebben az esetben kicsit több mint 2 órát kellene már utaznunk. Mindez sok lehet egy olyan személynek, aki rövidebb idő alatt tud eljutni a szintén nagyon népszerű Sienába (vagy más toszkán városokba), ám ha egy utazó bővelkedik idővel, akkor Firenzéből is könnyen meg tudja közelíteni Orvietót.

Megérkeztem…de a város fölöttem van

Igen, a vonat csak a lenti városrészbe juttat el, ahonnan föl is kell jutni a történelmi központba. A legegyszerűbb megoldás a sikló, ugyanis a sikló lenti megállója konkrétan az állomás előtt található (és amúgy is tök hangulatos). A sikló ára 1 euro 30 cent, járatok 10 percenként indulnak, a jármű által pedig néhány perc alatt fel is tudunk jutni a fenti városrészbe. A sikló fenti megállója szintén kiváló helyszínen található, laza séta által is 10-15 percen belül a főbb látványosságoknál vagyunk. Tartsuk szem előtt azonban, hogy a sikló 20:30-ig közlekedik csak, ám ha későbbi időpontban szeretnénk lejönni, akkor még mindig megtehetjük gyalog (nyilván lefelé egyszerűbb mint fölfelé), illetve busszal.

Fent vagyok, hogyan tovább?

Orvietóban nem véletlenül méltán híres a dóm, amely már kívülről is lélegzetelállító mérete és részletes kidolgozottsága miatt. Amennyiben a benti részt is meg szeretnénk nézni, jegyet szükséges vásárolni (ez 5 euróba kerül, egy múzeumi belépőjegyet is tartalmaz), illetve a mostani időszakban rendelkeznünk kell COVID-igazolvánnyal is. A templomon túl kimagaslik a város látványosságai közül a Torre del Moro, mely egy 40 méter magas, a 13. század végén épült négyszögletes torony. Jegyet vásárolva a toronyba föntről is megpillanthatjuk a város szépségeit. Kulturális és történelmi látványosságok kapcsán érdemes továbbá kiemelni a Szent Patrik-kutat, az etruszk maradványokat és emlékeket őrző múzeumi gyűjteményeket és sírokat, ahogy a Via della Cava földalatti szobáit is.

Ha nagyon szép panorámát akarunk, választhatjuk még a sikló fenti megállója mellett található közparkot is, ahonnan egyrészt a távoli dombokat, másrészt Orvieto lenti részét is megcsodálhatjuk.

Érdemes azonban a meghatározott desztinációkon túl időt hagyni magára a városra is: a Corso Cavour főutcán haladva egyrészt kiváló éttermek és kávézók várnak ránk, meg persze egy élettel teli város zaja. Ha pedig kis nyugalomra vágyunk, tegyük el a térképet és kezdjük el felfedezni az eldugott hangulatos kisutcákat, ahol – már amennyiben figyelünk a részletekre – megannyi érdekességet találunk majd.

Akkor megéri vagy sem?

Ahogy a videóban is említésre kerül, röviden összefoglalva: nagyon is!

Orvieto ugyanis egy olyan mesés és idilli hangulatú város, amelyről rengetegen fantáziálnak Olaszország kapcsán, de talán kevesen tapasztalják meg Rómában, Firenzében vagy épp Milánóban (még ha értelemszerűen ezen nagyvárosok rengeteg szépséget és másfajta érdekességet kínálnak). Amennyiben egyszerűsíteni kellene az érveket, azt mondanám, hogy Orvieto olyan, mint egy igazi toszkán kisváros (még ha nyilván Umbriában is található, és természetesen rendelkezik olyan egyedi jellemvonásokkal, amelyekkel a méltán népszerű toszkán városok nem). Gyönyörű panoráma, finom ételek, fantasztikus építészeti megoldások. Mi másra lenne szükség? Menjetek legalább egy napra!

komment
süti beállítások módosítása