Viterbo, a templomok és terek városa

2021. december 22. 13:09 - arminvfabian

viterbo6.jpg

A pápaság történetében is fontos szerepet betöltő Viterbo kiváló helyszín lehet Rómából való egynapos kirándulásra. Legújabb cikkünkben igyekszünk összefoglalni a hozzávetőlegesen 67 ezer lakossal rendelkező városba való eljutás lépéseit, bemutatni a főbb látványosságokat, illetve javaslatot adni azzal kapcsolatban, hogy vajon Orvieto vagy Viterbo a megfelelőbb helyszín egy tökéletes kikapcsolódás számára.

Hogyan lehet eljutni Viterbóba?

Rómából Viterbóba számos vonat indul naponta, a pontos menetrend a Trenitalia oldalán megtalálható. Arra azonban érdemes figyelni, hogy a legtöbb regionális járat nem a Terminiből indul (Ostiense inkább), Róma elhagyása előtt azonban számos további megállóhelyen megáll (ilyen például Trastevere, S. Pietro, Valle Aurelia vagy Balduina). Valle Aurelia kiváló választás lehet, ugyanis a megálló az A metró vonalán helyezkedik el, tehát meglehetősen hamar el tudunk oda jutni akár a központból is. Jegyet gond nélkül vásárolhatunk a megállóban található jegyautomatákban, ám azt tartsuk szem előtt, hogy a peron eléréshez mozgólépcsőt is használni kell, így néhány perccel az indulás előtt mindenképp meg kell érkezni. Az utazás amúgy nem túlzottan hosszú – kicsit kevesebb mint két óra –, annyira sok izgalmat nem tartalmaz, igaz a vonat elhalad Bracciano mellett is, ahol a gyönyörű Bracciano-tó (Lago di Bracciano) található. Aki tehát nagyon aktív, az egy nap alatt megnézheti Viterbót és Braccianót is, ha pedig sok ideje van, akkor külön napokat is szentelhet a két helyre, ugyanis mindkettő megér annyit.

viterbo7.jpg

Mit csináljunk Viterbóban?

Az állomásra megérkezve egy könnyed sétát követően szinte a város központjában találjuk magunkat. Az első kézenfekvő látványosság a Piazza del Plebiscito, ahol megtalálható a Palazzo dei Priori is. A palota külső szépségén túl mindenképp megéri a kapun besétálni, ugyanis a nagy udvar önmagában is érdekes – található benne többek között egy 16. századi szökőkút –, miközben a kilátás is igen kellemes.

A tértől egy 5 perces sétára található a város legfontosabb pontja, a St. Lorenzo tér, amely otthont ad a város székesegyházának is, mely a 12. század során épült egy Hercules szentély romjaira. A román stílusú templom elsőre meglehetősen egyszerűnek tűnhet, ami részben annak is köszönhető, hogy a tizenhatodik század során történő újjáépítés kevésbé bizonyult sikeresnek. Ennek ellenére a székesegyház belsejének művészeti értéke tagadhatatlan, miközben a téren található a pápai palota is. Viterbo és a pápaság kapcsolata szoros, ugyanis IV. Sándor pápa a Rómában zajló történések miatt áthelyezte székhelyét ezen helyszínre, a továbbiak során pedig 4 pápát is Viterbóban választottak meg. A grandiózus palota valódi „megismeréséhez” érdemes további sétát tenni, ugyanis azt a nem a térről, hanem szemből láthatjuk igazán – a székesegyház harangtornyával együtt.

viterbo4.jpg

Viterbo a terek és templomok városa, így egy terv nélküli barangolás során is rengeteg templom és tér tárul majd elénk – közülük mindenképp látogatásra méltóak a szintén román stílusú Santa Maria Nuova és San Sisto templomok. Nem hiányozhatnak természetesen a hangulatos szűk utcák sem, a történelmi központban pedig gond nélkül eltévedhetünk ezen nagyon kellemes helyszíneken.

Orvieto vagy Viterbo?

Amennyiben valaki Rómát választja desztinációként, már az is nagy kérdés, hogy lesz-e egyáltalán ideje bárhova utaznia a fővároson kívül. Én azt gondolom, hogy egy római utazást épp emiatt érdemes kicsit hosszabbra tervezni, ugyanis az értelemszerűen rendkívül izgalmas római látványosságokon túl Lazio (és a környező régiók) egésze sok gyönyörű helyszínt kínál, legyen szó tengerpartról, tavakról, vagy épp történelmi városokról. Utóbbi kedvelői jogosan gondolkodhatnak Orvieto és Viterbo között, előbbiről pedig korábban készítettünk is cikket. És hogy melyik érdemesebb a látogatásra? Bár a döntés nem egyszerű, Orvieto több szempontból is előnyt élvez: nem kérdés, hogy az Orvietóban található dóm sokkal látványosabb, miközben a város maga is jobban átadja a mesés jelleget Viterbónál. További plusz lehet Orvieto számára, hogy Umbria tartományában található, így azon túl, hogy utazásunk során két olasz régiót is kipipálhatunk, egy kicsit eltérőbb hangulattal is találkozhatunk. Ennek ellenére Viterbo is egy történelmileg fontos, illetve hangulatban kiváló helyszín, így akinek van lehetősége, az mindkettőt látogassa meg, majd döntsön maga a kedvencéről.

viterbo2.jpg

komment
süti beállítások módosítása