Az olasz meki különlegességei

2022. február 18. 17:25 - arminvfabian

basket1.jpg

Persze a meki az mindenhol meki, de ez nem jelenti azt, hogy ne lennének helyi különlegességek. Mi kipróbáltuk az olaszországi kínálat érdekesebb részét, úgyhogy itt az idő értékelni.

Már az elején lényeges leszögezni, hogy nem minden egyes termék kizárólag Olaszország-specifikus, ám az biztos, hogy az itthoni kínálathoz képest meglehetősen különböző elemekről van szó, miközben a kóstolt ételek egy része exkluzívan csak Itáliában kapható. Lássuk is a menüt!

Tasty Basket – a tökéletes snack

Szinte már a KFC-ben érezheti magát a vásárló a „bucket” jelleg miatt, úgy főleg, hogy néhány hónappal ezelőtt még csípős csirkeszárnyat is tartalmazott a mekis „kosár”. Jelenleg 19 elemet kaphatunk kicsit több mint 10 euróért: ezek közül 6 McNuggets (ez nevezhető a mi szempontunkból a legkevésbé relevánsnak, mivel Magyarországon is bárhol kapható csirkefalat), 4 Panzerotti (paradicsommal és sajttal töltött „egyfajta lángos” vagy tésztabatyu), illetve 9 trentinói sonkát is tartalmazó Asiago sajtgolyó tölti meg a kosarat. Utóbbi talán a legkevésbé finom (ahogy írtam, korábban szárnyakat tartalmazott a kosár, az inkább tűnt inspiráltnak), ám a panzerotti igen kellemes és olaszos snack – még ha nyilvánvalóan az íze nem az eredeti panzerotti tökéletes utánzata. Összességében tehát a koncepció meglehetősen sikeres, különösen ha társaságban vásároljuk, ezáltal kapva lehetőséget minden megkóstolására. 

basket1.jpg

Parmezán sajtrúd – irreleváns, de finom

Nem, nem sajtos rúdról van szó, nem is valamilyen más harapnivalóról, hanem konkrétan egy parmezán darabról, ami egy euróért elérhető – és valamilyen oknál fogva a desszertek között is szerepel. Azt talán nem kell részletesen kifejtenem, hogy miért nem a mekiben érdemes olasz sajtkóstolót tartani, ám ha valamilyen oknál fogva valaki nagyon vágyik egy kis parmezánra, az gond nélkül dönthet mellette. Az ízéhez sok kommentárt nem tudok fűzni, egyszerű – és amúgy finom – sajt. De menjünk a komolyabb fogásokhoz!

snack_parmigiano-hero-dsk_0.jpg

Fotó: McDonald's

Marad a parmezán, de egy nagyon jól eltalált tortillában

A hivatalosan McWrap® con petto di pollo croccante e Parmigiano Reggiano névre hallgató tortilla az egyik legjobb elem az olasz mekiben. Ahogy a hosszú név is jelzi, egy ropogós, bundázott – és amúgy kellemesen fűszeres – csirkemell a kulcsa, ám a tortillában található saláta, paradicsom, majonéz és parmezán is – utóbbiból konkrétan kis „pelyhek” ízesítik a wrapet. Ahogy a videóban is szerepel, az étel hasonlít kicsit a magyarországi Maestro Wrap Wandához, ám – hála Istennek – nincs benne aszalt paradicsom, különböző a szósz és a csirke, ahogy a tortilla is egyszerűbb az olasz mekiben. Az egyszerűség azonban néha kiválóságot is hoz, a Wrap Wanda pedig egy jó választás – akár menüben is.

mcwrap-pollo-croccante-meta_0.jpg

Fotó: McDonald's

Különleges burgerek, kevésbé különleges íz

A 2022-es év három új – My Selection névre hallgató – olasz burgert hozott, jelen alkalommal pedig a barbecue szószt tartalmazó verziót próbáltuk ki – ám már a másik kettővel is történt találkozás. A BBQ burger meglehetősen egyszerű, még úgy is, hogy a barbecue-ban van modenai balzsamecet, a burgerben pedig – a húson túl természetesen – coleslaw, saláta, bacon és gouda sajt is. Az íze egyáltalán nem rossz, viszont alapvetően átlagosnak nevezném, olyanok számára javasolva csak, akik mindenképp barbecue alappal rendelkező hamburgert kívánnak.

basket2.jpg

A másik két My Selection kapcsán: a Montasio DOP szósza almás-hagymás, aromás rántottsajt van benne, ahogy olasz pancetta (egyfajta szalonna) is. Nekem sajnos nagyon nem tetszett – kizárólag a szósz miatt –, de talán az édes dolgokat kedvelők pozitívabb véleményt adnának róla. Ezzel szemben a Chicken Asiago burger már kellemesebb, az alapot olivabogyós sajtszósz adja (az íze a vártnál kevésbé tűnt intenzívnek), szintén tartalmaz pancettát, ahogy a ropogós csirkemell is egész jó. Azt figyelembe véve azonban, hogy a MySelection burgerek bár nagyok, de a hozzájuk kapcsolt árak is magasak, nem bíztatnék teljes lelkesedéssel senkit arra, hogy kizárólag ezeket kóstolja meg.

Egy jó Peroni is lecsúszik

Amennyiben valaki esetlegesen megunta az üdítőket, többféle sör mellett is dönthet, a kis dobozos Peroni mellett pedig a két Peroni Gran Riserva változat egyikét is választhatja. Ha tehát a mekiben való étkezés egyetlen akadálya eddig a sör hiánya volt, akkor ezen akadály elhárult, jöhet dobozos és üveges sör is Olaszországban.

Na meg persze sok édesség

Nem titok – és sok külföldinek nem túl nagy örömforrás , hogy az olasz reggeli kizárólag édes, a mennyiség pedig nem nagy. Ehhez a meki is alkalmazkodott, ugyanis sokféle édesség érhető el a különböző ízesítésű cornettóktól kezdve a nutellát tartalmazó amerikai palacsinta jellegű ropogós falatokig, ahogy persze kávékból is elérhető jó néhány típus. Az árak alacsonyak, így aki egy gyors reggelit akar, választhatja a mekit is – de azért a helyi kávézóknál (amelyek legtöbb esetben egyáltalán nem tűnnek különösen kecsegtetőnek) nem jobb, az igazi finom kávékat ott kapjátok, na meg az olasz hangulatot is ott tapasztaljátok meg.

pane-nutella-mcdonalds.jpg

Fotó: McDonald's

Összességében tehát az olasz meki tartogat néhány érdekes opciót. Az itthon is létező termékek Olaszországban sem jobbak – ám minimálisan különbözőek (érdekes látni, hogy például a bucik mennyivel barnábbak mondjuk egy egyszerű cheeseburger esetében a hazaihoz képest) –, viszont újdonságokkal találkozhatunk, legyen szó sajt dominálta elemekről, édességekről vagy alkoholos italról. Persze Isten óvjon attól, hogy valaki Olaszországban elsőként egy mekit keressen fel, de ha egy idő után mégis elég a helyi fogásokból, a meki sem okoz majd csalódást.
viber_kep_2022-02-18_16-10-06-637.jpg

 

komment
süti beállítások módosítása