Meglátogattuk Dél-Olaszország titkos kincsét

2023. január 27. 14:50 - arminvfabian

parghelia_nyugalom.jpg

Calabria tengerparti helyszínei között Tropea az igazi sztár, így nem véletlenül mi is a nagyon népszerű üdülővárost néztük meg először. Csalódást pedig még véletlenül sem okozott, igaz szinte minden olyan jellemzőt is tartalmazott, amire számítani lehet egy hasonlóan híres hely esetében (sok utazó, zsúfolt – alapvetően túlárazott – éttermek és kocsmák, éjszakáig tartó mindennapok). Szerettünk volna tehát egy teljesen más hangulatú helyszínt is látni, így a Tropea szomszédságában eső Pargheliára esett a választásunk… és meg is találtuk Calabria egyik csodáját!

Parghelia egy 1300 fős község, a Tropeához való közelségét pedig tökéletesen jelzi, hogy a vonat 3 percet tesz a két megálló között, de ha esetleg gyalog akarjuk megtenni a távot, az is gond nélkül vállalható egy hozzávetőlegesen 30-35 perces sétával. A község történelme kapcsán két érdekes apróságot érdemes megjegyezni: egyrészt a bevándorló albánok szerepét a település létrehozásában, másrészt a tényt, hogy két földrengés is nagy csapást mért rá – előbb az 1783-as, majd az 1908-as (utóbbi következtében gyakorlatilag teljesen újjá is kellett építeni).

parghelia6.jpg

Lakosságszáma alapján következtethető, hogy túlzottan sok művészeti vagy kulturális látványosság nem vár ránk majd, és a két (igencsak szép) templomának meglátogatásán kívül valószínűleg nem is hasonló tevékenységeket végez itt egy utazó. Az igazi szépsége ugyanis a községnek a Spiaggia Michelino, egy fantasztikus part, mely csodás voltát már annak megközelítése során is realizálhatjuk, majd a lépcsőkön lesétálva választhatjuk a két elválasztott rész között a számunkra kedvesebbet. A part maga pedig kiváló, Calabria egy kis titka: nincs lent sem bolt, sem kocsma, sem zene, sem öltözőkabin vagy mosdó (utóbbi azért lehet egyeseknek hiányozhat)… csak a csodás homok, és a lehetőség, hogy kis halakkal és (elsősorban olasz utazókkal) közösen fürdőzhessünk a tengerben, illetve kedvünk szerint nézzük meg a naplemente fantasztikus látványát akár minden este (tipp: a naplementét sokan megvárják, de 10 perccel később már haza is indulnak – pedig az igazi színkavalkád utána jön… maradjatok tovább bátran, megéri!)

parghelia3.jpg

Parghelia így pontosan az a helyszín, ahol nyugalomban, ám unalom nélkül lehet akár heteket eltölteni, különösen úgy, hogy Tropea és számos más érdekes látványosság található a közelben, így egynapos utazásokra is bőven juthat idő. Mivel azonban egy kis településről van szó, jogosan merülhet fel a kérdés, hogy nem-e lesz tényleg nagyon kihalt a helyszín, hisz bár a legtöbben nem szeretjük a brutális tömeget, de azért talán azt sem kívánjuk, hogy tök egyedül sétálgassunk egy üres faluban étkezési és szórakozási lehetőség nélkül. Mi is aggódtunk bőven, főleg miután a tropeai szállásadónk nagy meglepődéssel és a „nincs ott semmi, minek mentek oda?” kérdéssel fogadta, hogy Parghelia lesz a következő állomáshelyünk a nyaralás során.

parghelia4.jpg

A megnyugtató válaszunk viszont: nem, egyáltalán nem kihalt, nyáron legalábbis nem merül fel ilyen probléma. Ennek oka, hogy egyrészt a helyiek is gyakran töltik kint az idejüket (nem tudnám megszámolni, hányszor láttuk munka után a község rendőrét a családjával), másrészt turistákból is akad bőven – akik elsősorban olasz családosok, de nem kizárólag.

És hogy igazán hasznos legyen ez a cikk, néhány konkrét helyet is javaslunk számotokra (egy ilyen kis település esetében érdemes), ezeket pedig természetesen saját tapasztalat alapján (és semmilyen szponzori támogatás vagy más juttatás mellett) tesszük:

Szálláshely

  • Tropeához viszonyítva bőven olcsóbb Pargheliában a szállás, így ez a szempont is vonzó lehet a község kapcsán. A mi „otthonunk” néhány napig a B&B Esterita volt, melyet nagyon jó szívvel tudunk ajánlani bárkinek: maga a szállás minősége is kiváló, de külön kiemelendő a reggeli, mely bőven tartalmaz egyaránt édes és sós választékot, továbbá a tengerre néző hangulatos teraszukon fogyasztható. Csak jókat tudnék mondani a tulajdonos, Salvatore, kapcsán is, aki mindent megtesz annak érdekében, hogy a lehető legjobban érezze magát a vendég… és bár lehet hogy olasz nyelvtudás teljes hiányában kicsit nagyobb kihívás lesz a társalgás, úgy is bőven elboldogul bárki.

parghelia_reggeli_1.jpg

Számomra tökéletes az édes reggeli, de egyeseknek felüdülés lehet Olaszországban hasonlóan gazdag sós választékot látni...

parghelia_reggeli_2.jpg

De az igazi energiabombák itt vannak....

pargheli_reggeli_3.jpgÉlmény ilyen helyen kezdeni a napot...

Étterem

  • Parghelia talán legnevesebb étterme a Spizziculia. A hely jellegzetessége, hogy minden nap más ételt szolgálnak fel, így alapvetően kétfajta – egy húsos, illetve egy halas – menüből választhatunk. A menük 3 fogást tartalmaznak, az ár pedig 20-25 euró körül mozog, így az sem túlzó, de ennél bőven fontosabb a magas minőség. Természetesen egy hasonló étteremben színvonalas borokból sincs hiány.

  • A mi kedvenc helyünk a Da Tonino volt, mely egy igazi kis családi étterem Parghelia szélén. A Da Tonino tipikusan az a hely, ahol szinte bármilyen helyi vagy országos jellegzetességet lehet kapni, így vannak halételek, tészták, pizzák és saláták is. Az árak egyáltalán nem magasak, de az ízekre sem sok panasz lehet, miközben a kiszolgálás is rendkívül kedves.

parghelia_reggeli_4.jpg

A finom ételek mellé ingyenes előétel és digestivo (étkezés utáni rövidital) is járt

Falatozó, bar, fagyizó

  • Amennyiben csak néhány harapnivalóra van szükségetek, érdemes látogatást tenni a La piccola Rosticceriába. Nem meglepően megint egy családi vállalkozásról van szó, mely kellemes teraszán egy pizzaszelet, arancini, panzerotti vagy más apróság mellett akár egy finom sört is ihattok, vagy dönthettek úgy, hogy leviszitek az egészet a partra.
    parghelia_reggeli_8.jpg
  • Ha már part, mint említésre került, lent nincs lehetőség vásárlásra, ám a lépcsőkön feljutva vár ránk a Pousada Cafè Michelino. Egy szintén nagyon jó hangulatú helyről beszélünk különösen is figyelmes kiszolgálással, frissítőkkel, koktélokkal, na meg egyáltalán nem rossz pizzával (persze ne egy igazi nápolyi csodára várjatok, de magasabb minőségre az átlagos partmenti helyekhez képest).

  • A helyiek reggeli és esti összejövetelének „temploma” a Bar Pepè: egy igazi dél-olasz bar kávéval, süteményekkel, fagylalttal, és felejthetetlen granitával (ha megkóstoljátok a dél-olaszországi grantitát, teljesen máshogy fogtok az itthoni jégkásákra nézni). Nem mintha kuriózum lenne a térségben, de itt is kapható a számunkra elsőre furcsa briós fagylalt (igen, a fagyi egy kettévágott briós sandwichében van), ahogy számos más helyi édesség is.

parghelia_reggeli_7.jpg

Így néz ki egy igazi granita...

  • Az American Bar első élményként a kiszolgálás miatt nem győzött meg igazán, ám mint kiderült, ez Parghelia „bulinegyede”, így az esték során a teraszok megtelnek, a helyi idősek pedig DJ-ékké avanzsálnak. Zeng tehát a (főként ma már egyáltalán nem trendi) olasz zene, na meg a 30-40 évvel ezelőtti külföldi slágercsokor is. Nem tudom óriási lelkesedéssel ajánlani a helyet, de ha zenére és nyüzsgő hangulatra vágytok, akár jó ötlet is lehet egy sör elfogyasztása itt.

Boltok

  • Boltokból is akad a településen, de azt azért figyelembe kell venni, hogy a szállásokhoz vagy éttermekhez képest itt az árak relatív magasak – ami kisboltok viszonylatában nem újdonság. Amennyiben tehát néhány apróságot akartok csak venni (vizet, üdítőt, felvágottat stb.), nem lesz gond, de ha nagyobb bevásárlást terveztek, érdemes a klasszikus nagy üzletláncokba menni Tropeába vagy más közeli településre.

Bízunk benne, hogy mind a természeti látványosságok, mind a szolgáltatások minősége meggyőzött titeket Parghelia kapcsán, mely egy igazi kis csodája a térségnek. Amúgy is, már épp itt az idő a következő nyaralás szervezéséhez… úgyhogy van egy új jelöltetek, irány Parghelia!   

komment
süti beállítások módosítása