Az olasz város, ahol hagymás fagyit lehet enni

2022. december 23. 11:45 - arminvfabian

cipolla-di-tropea-1140x636.jpg

Amennyiben Olaszország a téma, általában elég hamar szóba hozza valaki a gelatót, avagy a fantasztikus olasz fagylaltot. És igen, méltán híres az olasz fagyi, a megszokott minőséghez viszont néhány alkalommal kuriózumok is párosulnak. Ilyen például a tropeai hagymás (vagy a szintén ott kapható tonhalas, ndujás) változat. Megkóstoltuk… hogy nektek ne kelljen!

Calabria egy rendkívül különleges hely, még úgy is, hogy a tartomány kapcsán tévhitek sorozata jár körbe a külföldiek körében. Az egyik legalapvetőbb tévhit, hogy egy nagyon veszélyes környékről van szó, főként az ott tevékenykedő bűnszervezetek miatt. Valóban, Calabriában nem minden halad a legideálisabb módon, ám turizmus szempontjából a környékkel (és főként a sokak által látogatott tengerparti helyszínekkel) egyáltalán nincs gond. Mindezt bizonyítják a statisztikák, amelyeket személyes tapasztalattal is meg tudok erősíteni: ottlétünk során még egy kicsit gyanús szituáció sem vett körül soha, úgyhogy ha valaki csak azért félt eddig a környékre utazni, mert túl sokat olvasott a különböző hírhedt szervezetekről, az megváltoztathatja a hozzáállását – utazóként nem lesz gondja, csak vigyázzon magára úgy, ahogy bárhol tenné!

tropea7.jpg

És ha a félelem ellenére valaki el is szánja magát az utazásra, szinte biztos Tropeát szemeli ki az elsődleges célpontnak (azért magyarok körében is bőven vannak Tropea iránt érdeklődők, igaz mióta elfogytak a Lamezia Termébe tartó közvetlen járatok, kisebb népszerűségnek örvend Calabria). Helyesen is teszi, hisz Tropea egyszerűen fantasztikus, a calabriai üdülőhelyek csúcsa, amit minden bizonnyal ezen cikk fotói (és a videónk) is tökéletesen ábrázol. Az tehát igaznak mondható, hogy ha valaki Calabriába utazik, akkor hibát követ el ha épp Tropeát kerüli el.

tropea3.jpg

Látványból és látnivalókból akad tehát bőven, de ha esetleg mégis elegünk lenne a fürdőzésből, a sziklán található város csodás panorámájából, a fenséges bencés kolostorból, na meg főleg a kiválóbbnál kiválóbb dél-olasz fogásokból, akkor végre vehetjük a bátorságot, hogy megismerkedjünk a tropeai hagymával (természetesen fagyis formátumban!). A tropeai hagyma önmagában valószínűleg nem sok meglepetést okoz számotokra sem látványban, sem ízben, egy lédús, aromás, édes lilahagymáról van szó, ami kinézetre is impozáns, íze miatt is egész sok mindenre használható, nem mellesleg pedig unalomig láthatjuk mindenhol Tropeában és környékén – eredeti formájában, na meg szuvenírként is.      

És mivel az innovációból sosem elég, és talán a helyiek is rájöttek arra, hogy itt az ideje valami igazán ütősre is használni a hagymát, egyesekben megszületett az a (szörnyű) ötlet, hogy milyen jó is lenne fagyiban elképzelni azt.

Bár nem egyetlenként, de ilyen fagyizóként lépett színre a Gelateria Tonino is, mely amúgy összességében szerintem meglehetősen középszerű fagylaltot árul olasz viszonylatban, de olyan extrém opciókat is kínál, mint a hagymás, ndujás (kolbásszerű, csípős húskülönlegesség) vagy tonhalas fagyi. 

freddi-cipolle-di-tropea.jpg

Fotó forrása: Cipolle Freddi

Az árak egyáltalán nem drágák (2.50 euróért már rendesen el is intézhetjük magunkat két ilyen ízzel), a hely pedig aranyos, bár látszik az eladók ravasz mosolya abban a pillanatban, amikor hasonló ízeket választ a vásárló. Amúgy a Tonino ezen különleges ízek miatt vált igazán népszerűvé, többek között azt követően is, hogy egy rendkívül híres tartalomgyártó videót készített az élményből, majd turisták sokasága özönlötte el a helyet. Sőt, az ottaniak szerint ízlett is nekik, bár én azt mondom jobb helyén kezelni ezt a kijelentést.

Az ízekről pedig… nehéz részletesen és nyomdafestéket tűrő módon beszámolni róluk, azt hiszem az arckifejezéseim többet elárulnak a videó során. Az biztos, hogy amennyiben valaki egy kellemes kombinációt képzel el a finom olasz fagylalt és az alapvetően nem oda illő hagyma vagy épp nduja között, az nagyot fog csodálkozni, ugyanis ezek a fagylaltok tényleg nagyon brutálisak ízben, és szinte semmiben sem hasonlítanak egy normális fagyihoz.

Azt is érdemes persze hozzátenni, hogy ha valaki mégis erre a kihívásra vállalkozna, az elsőre ne két extrém ízt válasszon, hanem gondolkodjon egy normális és egy extrém kombinációjában.

Ezt a javaslatot adták legalábbis a fagylaltárusok, habár én továbbra is szkeptikus vagyok, hogy egy finom csokis vagy citromos fagyi mellett miért lenne jobb a nehezen tűrhető hagyma vagy nduja, de majd talán következő alkalommal úgy rendelem (nem lesz következő alkalom!).

Bármennyire is furcsa azonban, a tropeai hagymás fagyi szimbolizálja a calabriai néplelket, meg azt a kissé őrülten csodás valóságot, ami jellemzi a területet. Arra tehát teljesen jó szívvel senkit sem tudnék bíztatni, hogy ilyen fagyit egyen, arra viszont nagyon is, hogy Calabriába utazzon – és ne csak Tropeába, hanem a környező, talán még érdekesebb és csodálatosabb településekre is. Néhányról nemsokára mi is beszámolunk…

tropea1.jpg

Kiemelt fotó: Salepepe.it

komment
süti beállítások módosítása