Öt csoda Liguriában – íme a Cinque Terre

2022. április 30. 11:46 - arminvfabian

cinque14.jpg

A római hétköznapokból kiszakadva egy újabb utazásra szántuk el magunkat, méghozzá az öt települést magába foglaló Cinque Terre látogatását megcélozva. Rómából az utazás néhány órát mindenképp igénybe vesz – ha például a legolcsóbb és leglassabb regionális vonatokkal utazunk, akkor körülbelül ötöt Pisában történő átszállással –, a megérkezés előtt pedig még egy megálló vár ránk La Speziában. A közel 100 ezer lakossal rendelkező La Spezia amúgy egy kiváló kiindulópont lehet az öt település meglátogatásához, nem csak azért, mert jutányosabb áron találhatunk szálláshelyeket, hanem azért is, mert egy alapvetően kellemes és élettel teli város, illetve egy olyan helyszín, ahonnan 7 perc alatt elérhető Riomaggiore, az első Cinque Terre település. A mai cikk viszont értelemszerűen nem La Speziáról szól (majd egy következő alkalommal), hanem a mesés Cinque Terréről.

Mi is az a Cinque Terre?

A Cinque Terre a Ligur-tenger partján található öt településből (Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza és Monterosso) épül fel, az olasz UNESCO világörökségi helyszínek egyike, miközben a közeli területekkel együtt a Cinque Terre Nemzeti Park egyik fontos szakasza is – maga a nemzeti park 38,60 négyzetkilométeres területével nem nevezhető a nagyok egyikének. Mint azt a videó, illetve a cikkben szereplők fotók is mutatják,

a helyszín egy kis csoda különleges természeti adottságokkal a tenger és a sziklák fogságában, az pedig még érdekesebbé teszi, hogy az öt településnek négy-ötezer lakosa van együttvéve – Cornigliában például csupán hozzávetőlegesen 200-an élnek állandó jelleggel.  

mappa-cinque-terre.png

A Cinque Terre és környéke (Fotó: Viaggia di piu)

Hogyan tervezzük az utazást?

A Cinque Terre látogatását rengeteg módon lehet megszervezni, és nem kérdés, hogy minél több időt tudunk eltölteni a gyönyörű településeken, és minél több túrát teszünk meg, annál nagyobb élményekkel gazdagodhatunk. Érthető viszont, ha nem feltétlenül korlátlan idővel rendelkezünk, ám ezen esetben – akár 1-2 nap alatt – is meg tudjuk nézni mind az öt települést.

Az ilyesfajta utazáshoz mindenképp érdemes beszerezni a Cinque Terre kártyát, mely megvásárolható egyfajta kombinált kártyaként korlátlan vonatos utazásra és a túraútvonalak használatára, de csak a túraútvonalak elérésére is ha nincs szükségünk a vonatokra.

A kártya ára a különböző időszakokban változik (a nem turistaszezonban, tehát télen olcsóbb), az idei év novemberéig egy napra 18,20 euróba kerül vonatokra és túrázásra, míg 48 órára 33 euróért vásárolható meg (további információk itt). A kártya beszerzése hasznos lehet, hisz általa problémamentesen tudunk utazni az öt település között (és például La Spezia felé is), összességében pedig azon túl hogy pénzt spórolunk az individuális jegyek folyamatos vásárlása helyett, a jegyvásárlás okozta kényelmetlenséget is elkerüljük – vagyis a tömeget vagy épp az automaták (vagy online felület) esetleges hibáit. Mint említésre került, a kártya túrákhoz is szükségessé válhat – Monterosso és Vernazza, illetve Vernazza és Corniglia között mindenképp –, ám a túraútvonalak egy része ingyenes, így azokat költségek nélkül is használhatjuk. Arra azonban mindenképp figyelni szükséges, hogy a túraútvonalak különböző okok miatt zárva lehetnek, utazás előtt tehát tájékozódjunk az elérhető szakaszokról, illetve arról, hogy ennek tudatában miként lehetséges ideálisan megszervezni a napot.

cinque13.jpg

A Manarolában található híres betlehem 

Ami pedig a vonatokat illeti: a regionális vonatok lehetővé teszik a könnyed mozgást a települések között, főszezonban pedig óránként akár három-négy is jár belőlük, így bár a túrázásnál valószínűleg nem hangulatosabb, de a vonatozás jobb ötletnek tűnik a saját autó használatánál, különösen úgy, hogy a településekre autóval nem minden esetben lehet behajtani, a parkolás nehézkes, miközben a természeti adottságok sem könnyítik meg az autósok dolgát.

Mikorra tervezzük az utazást?

Az ilyen kérdés soha nem egyszerű, függ ugyanis attól, hogy milyen preferenciákkal rendelkezünk, illetve milyen programokat tervezünk. Nem kérdés, hogy a nyári időszak sok tekintetben a legideálisabb, ám a túrák tekintetében nem feltétlenül kellemes meleg időjáráson túl, illetve a magas árak mellett azt is érdemes szem előtt tartani, hogy

a Cinque Terre egy nagyon népszerű desztináció (covid-mentes időkben évi 2,5 millió körüli látogatóval), így elég komoly tömegek alakulhatnak ki a nyári hónapokban (nem is csoda, hogy a turisták számának korlátozása folyamatosan terítéken van).

Épp emiatt – ismerve az olasz időjárást – az október vagy április is ideális lehet, sőt, ahogy a videó is mutatja (és célunk is volt ezt ábrázolni), a Cinque Terre a tél kellős közepén is gyönyörű, sok tekintetben pedig még előnyösebb választás is. Igen, a túraútvonalak egy része az időjárási körülmények miatt talán nem lesz elérhető, a nap jóval rövidebb, miközben jöhet eső, meg majd fúj a szél is, de a települések igazán a ’mieink lehetnek’, tömegekkel véletlenül sem fogunk találkozni, a téli látvány pedig kicsit sem lesz kevésbé csodálatos. Sőt, ha a decembert választjuk, akkor megtekinthetjük a világ legnagyobb betlehemét Manarola domboldalán, ahogy a karácsonyi készülődést is átélhetjük a településeken szervezett különböző eseményeken keresztül. Összegezve, minden évszak esetében felmerülnek előnyök és hátrányok, ám a Cinque Terre nem évszakhoz kötött látványosság, bármikor megéri meglátogatni.

cinque2.jpg

A ruháknak Vernazzában is száradniuk kell valahol...

De melyik település szép igazán?

A kérdés alóli kibújásnak tűnhet, de valójában mind az öt település fantasztikus, így akinek van lehetősége a Cinque Terrére eljutni, az lehetőség szerint alakítsa úgy tartózkodását, hogy egyiket se hagyja ki. Vernazza kikötője és gótikus temploma például joggal teszi rendkívül népszerűvé a települést, Monterosso fürdésre is alkalmas partszakasza sokak számára vonzó, ahogy Manarola panorámája is látogatók tömegét csalja magához.

Úgy tűnhet tehát, hogy Riomaggiore és Corniglia kerülnek ki „vesztesen” ebből a játékból, ám számomra mindkettő nagyon különlegesnek tűnt, Riomaggiore békés jellege és kis kikötője miatt, Corniglia pedig épp azon egyedisége végett, hogy egyetlen Cinque Terre településként a szikláról személi a világot, így egy kicsit elzárva létezik a környék valóságától.

Az utazó helyzetét nehezíti – vagy épp izgalmasabbá teszi –, hogy a Cinque Terre településein túl a környéken további kiváló helyszínek találhatóak, például a La Spezia-öblöt nyugatról határoló félsziget déli végén lévő Porto Venere, a 6. faluként is emlegetett Monterosso utáni Levanto, vagy épp a Genoa irányában található különböző kisebb-nagyobb tengerparti települések (Portofino az egyik ilyen). Az biztos tehát, hogy az égiek Liguriát sok-sok szépséggel áldották meg, így az utazónak úgy érdemes ellátogatnia a tartományba, hogy sok időt hagy magának, illetve sok esetben fájdalmas döntéseket hoz – és bizonyos desztinációkat kihagy.

cinque7.jpg

Végezetül pedig egy személyes szál: a Cinque Terre meglátogatását már évek óta tervezem, ám a vírus azt kétszer is elvitte. Nem tudom az okait, de valahogy mindig is úgy éreztem, hogy van bennem egy hatalmas vágy a települések meglátogatására. Aztán mikor lehetővé vált az utazás, elkezdtem aggódni, hogy csalódás lesz az egész, különösen a téli időszakban. Az igazság viszont az, hogy már a következő Cinque Terre – és a környékét érintő – látogatást tervezem, így kitalálhatjátok, mennyire is tetszett…

komment
süti beállítások módosítása