Olasz étel Pécsen? Irány az Azzurra!

2021. augusztus 28. 17:44 - arminvfabian

1630083082718.jpg

Ha megérkeztél Pécsre, megnézted a dzsámit, a fantasztikus múzeumokat, majd gyönyörködtél a Mecsekben is a TV toronyból, itt az idő valami finomat enni. Természetesen olasz ételt, mi mást? Kipróbáltuk az Azzurrat!

Hangulat, kiszolgálás

Az Azzurra étterembe érkezve nem érdemes semmi őrülten különleges látványra várni, ami viszont egyáltalán nem baj. Egyszerű asztalok, olaszországi éttermekre emlékeztető terítők, olasz zászló és olasz nyelvű feliratok várják a vendéget, akik (legalábbis a mostani időszakban mindenképp) a teraszon is elfogyaszthatják a finom fogásokat. Ami pedig az étlapot illeti: értelemszerűen autentikus olasz ételekre érdemes számítani – mondhatni a „megszokott” fogásokra –, ám a választék igen bőséges, így nehéz nem találni megfelelő finomságot.

A kiszolgálás kapcsán negatívumról nem tudok szót ejteni, sőt, kétségkívül átlagon felülinek nevezném: a pincér a megérkezéstől fogva kedves és érdeklődő volt, informálódott az esetleges plusz kéréseinkről, illetve minden kérdésünkre készségesen válaszolt. 5/5!

1630083008412.jpg

Ételek

Előételnek a chef által ajánlott bruschettát választottuk, ami gyakorlatilag egy megszokott paradicsomos bruschetta volt szardellával és kapribogyóval feldobva… és bevallom, ettől tartottam is, hisz a kombináció hozhatott volna egy túlzottan sós és intenzív ízt, ám jelen esetben tökéletesen harmonikusnak bizonyult, és ízekben nyilván izgalmasabb is volt egy sima bruschettánál. Érdemes kipróbálni!

1630083008456.jpg

Az előétel után a spaghetti carbonara, illetve a spaghetti al pomodoro e basilico tésztákat próbáltuk ki. Kezdjük a carbonaraval. A carbonara alapvetően egy kevés elemből álló, egyszerű fogás, mégis sok tekintetben nehéz elkészíteni. Még ha mellőzzük is a hazai tejszínnel készült tragédiákat, több alkalommal történt meg velem itthon (amúgy jó értékelésű és népszerű olasz éttermekben), hogy vagy nagyon száraz, vagy rántotta szerű carbonarat kaptam. Az Azzurra esetében azonban teljesen megfelelő volt a krémesség, passzoltak az ízek, és ténylegesen olaszos volt az olasz carbonara. Talán csak a guanciale állaga kapcsán tudnék megjegyzést tenni: személyes preferencia, de számomra egy picit túlzottan ropogós volt. Ami pedig a pomodoro e basilico tésztát illeti: a fogás az én meglátásom szerint amúgy sem a legizgalmasabbak egyike, és valószínűleg ez a pomodoro tészta sem marad számomra emlékezetes. Félreértés ne essék: a tészta ettől még nagyon finom, ám Olaszországban mintha találkoztam volna már kellemesebb ízű paradicsomszósszal.

1630083008441.jpg

Összefoglalva: a bruschettát előételként, a carbonarát pedig tésztakánt nagyon tudom ajánlani, jómagam pedig amint lehetőség adódik rá, biztosan ki fogok még próbálni néhány elérhető ételt. 4.75/5!

Ár-érték

Az ételek nem nevezhetőek olcsónak, ám figyelembe véve a hasonló jellegű éttermek árait, illetve a tényt, hogy az Azzurra a központi Király utcában található, nem tekinthetőek drágának sem. Jelen esetben két rövidital, két nagy limonádé, egy előétel, illetve két tészta 11 ezer forintos végszámlát eredményezett. Aki amúgy kíváncsi az étlapra és az árakra, az tájékozódhat az étterem weboldalán, ha pedig a városban járva inkább a rendelés mellett döntene, szintén meg tudja tenni a Netpincér vagy Wolt felületén. 4.5/5!  

azzurra_pecs.jpg

Ítélet: Az Azzurra mind a külső, mind az ízek tekintetében emlékeztet a hétköznapi, nem túlzottan luxus, ám nagyon finom ételeket szolgáló olaszországi éttermekre. Mindenképp érdemes tehát kipróbálni, megéri!

 

Jelen cikk kizárólag a szerző személyes véleményét tartalmazza, a beszámoló pedig nem az Azzurra Ristorante megkeresése vagy megrendelése alapján készült.

Az Azzurra Ristorante honlapja ide kattintva elérhető.

komment
süti beállítások módosítása